Bewonerscommissies

Wat is een bewonerscommissie?

Een bewonerscommissie is een groep huurders in één complex die zich willen inzetten om hun leefomgeving beter en gezelliger te maken. Zij controleren bijvoorbeeld elk jaar de servicekostenafrekening van het complex en controleren met technische beheerders de toestand van het complex (de jaarlijkse ‘schouw’). Een bewonerscommissie is ook het eerste contactpunt voor DUWO voor zaken die specifiek voor dat complex spelen. Daarnaast kan een bewonerscommissie ook feestjes voor het complex organiseren of zorgen voor een likje verf in de gangen of het opknappen van de gemeenschappelijk ruimte.

Een bewonerscommissie is meestal geen juridische rechtsvorm (vereniging of stichting) en is onafhankelijk van DUWO. Het is wel goed om je bekend te maken bij DUWO, want als erkende bewonerscommissie heb je ook een aantal rechten, waar DUWO niet omheen kan (zoals inzage in de afrekening van de servicekosten en recht op overleg met de verhuurder).

Duwoners probeert bewoners te stimuleren om op elk complex een bewonerscommissie op te richten, en kan je daarbij helpen hoe je dat het beste kunt doen. Kosten die bewonerscommissies maken om te vergaderen, maar ook om (aangetekende) brieven te versturen, bezwaren in te dienen, posters te maken, etc. worden in principe op declaratiebasis vergoed door Duwoners. Voor andere activiteiten zoals feesten, BBQs, borrels, maar ook opknappen van gemeenschappelijke ruimtes zijn er ook vaak mogelijkheden voor subsidie vanuit Duwoners. We willen dan wel vooraf een motivatie en begroting hiervoor zien.

Wij streven ernaar dat huurders zoveel mogelijk zelf bij DUWO aan de bel trekken als er dingen fout gaan of zelf bij DUWO aangeven hoe dingen beter kunnen. Als individuele huurder is dat natuurlijk een stuk lastiger dan als een groep, en daarom sta je als bewonerscommissie veel sterker tegenover DUWO en kan je vaak ook meer bereiken. Duwoners kan je dan ook een steuntje in de rug geven omdat wij vaker moeten onderhandelen met DUWO.

Duwoners krijgt vaak signalen van bewonerscommissies, bijvoorbeeld over de communicatie van DUWO of over zaken die op meerdere complexen spelen. Wij spreken DUWO hier op aan en proberen deze zaken voor de bewoners te verbeteren. Aangezien huurders bij DUWO veelal studenten zijn en dus vaak maar korte tijd bij DUWO huren, verdwijnt veel kennis als men weer verhuist. Een huurdersorganisatie als Duwoners zorgt ervoor dat deze kennis niet verdwijnt en dat dingen ook afgemaakt worden, ook wanneer bepaalde huurders niet meer woonachtig in het pand zijn.

Op dit moment zijn er bewonerscommissies actief op een aantal complexen. Klik hier voor een overzicht

Wil je meer weten of wil je een bewonerscommissie oprichten, stuur dan een mailtje naar bewoners@duwoners.nl

Meer info vind je hier over wat een nestor (of studentbeheerder) is of wat het verschil is tussen een nestor en een bewonerscommissie is.

 

Gerelateerde nieuwsberichten