Energietoeslag: Vraag het snel aan bij de gemeente

De Gemeente Amsterdam heeft een energietoeslag beschikbaar gesteld van € 1.000 / € 1.800 (afhankelijk van inkomen en vermogen) per huishouden. Als student kom je hier (nog) niet voor in aanmerking. Nu gebeurt het wel vaker dat studenten worden uitgesloten van dit soort maatregelen, vaak omdat er voor hen maatwerk wordt geleverd vanuit de centrale overheid. In dit geval vallen studenten echter compleet buiten de boot. Mede hierom is door verschillende experts aangegeven dat het uitsluiten van studenten van deze toeslag discriminatoir is. Voor het  uitsluiten van een gehele groep is een redelijke grond nodig en daar is in dit geval geen sprake van.

Studentenvakbond ASVA heeft hier iets op bedacht: door massaal formeel bezwaar te maken tegen de afwijzing, dwingen we de gemeentes om in gesprek te gaan over het uitsluiten van studenten van deze toeslag, ondanks dat veel studenten de extra steun hard nodig hebben. Het afhandelen van een bezwaar, daarna een beroep, daarna eventueel een procedure voor de rechter, kost allemaal veel tijd, en al helemaal als het in grote aantallen gaat. Daarom is het enorm belangrijk dat zo veel mogelijk studenten mee helpen om de gemeentes te doen zwichten. En natuurlijk help je jezelf er mee!

Het formulier voor de aanvraag staat op de website van de Gemeente. Doe vóór 31 december 2022 een aanvraag bij de gemeente Amsterdam voor de energietoeslag en ga in bezwaar. Check eerst even de website van de ASVA voor het stappenplan, zodat je weet wat je precies kan doen. De ASVA kan je zelfs helpen met de gehele aanvraag.

Let op! Als student kom je in eerste instantie niet in aanmerking voor de toeslag. Geef dus pas in de opmerkingen op het einde aan dat je student bent, niet eerder.